VERBOUW PRAKTIJKLOKAAL TOT CROSSLAB

opdrachtgever ROC Friese Poort
realisatie 2018
programma lesomgeving besturingstechniek en crosslab
oppervlakte 190 m2

Het DNA kunstwerk dat een jaar in het Stadskantoor in Leeuwarden heeft gestaan krijgt een unieke herbestemming. Het stalen frame, dat bestaat uit duizenden reageerbuisjes met persoonlijke verhalen, is overhandigd aan ROC Friese Poort.

Het bestaande frame, dat maar liefst 96 ramen telde en een omvang van 5x5x5 meter had, mocht heel 2018 pronken in Het Stadskantoor van de gemeente Leeuwarden. In het jaar van Culturele Hoofdstad konden inwoners van Leeuwarden, Friesland en omstreken een reageerbuisje vullen met een persoonlijk verhaal. De buisjes kregen elk een unieke plek in het kunstwerk en vormen samen het DNA van Leeuwarden. Begin 2019 wordt het kunstwerk gedemonteerd door de Mannen van Staal, het bedrijf dat ook het frame produceerde. De buisjes worden bewaard in het HCL, waar ze een archief vol verhalen vormen. Gelukkig heeft ook het frame een nieuwe bestemming gevonden.

De locatie aan de Anne Wadmanwei, waar met name technische opleidingen gevestigd zijn, was op zoek naar een architecturale invulling voor een bestaande werkplaats. Deze werkplaats is een Crosslab, waar opleidingen projectmatig kunnen werken aan cross-overs tussen o.a. ICT, techniek en zorg. De ruimte zal daarnaast worden gebruikt voor lessen besturingstechniek. Aan de hand van de inhoud van de opleidingen en in gesprek met docenten is het idee van een stalen frame geboren. In onze zoektocht naar vergelijkbare projecten kwamen we via Mannen van Staal uit Leeuwarden, terecht bij het DNA project. De staalconstructie van het kunstwerk sluit perfect aan bij het high-tech karakter van de opleidingen.

De herbestemming van het bestaande stalen frame was voor ons een zeer belangrijke drijfveer om ROC Friese Poort in contact te brengen met DNA-project, omdat dit fantastisch aansluit bij de duurzame ambitie van ROC Friese Poort en tegelijkertijd ook in onze eigen visie past over circulariteit. Tijdens de eerste contacten ons en de kunstenaar, bedenker van het DNA-project Hein de Graaf, raakten beide enthousiast. Het frame bleek te koop en op een goed moment over te nemen door ROC Friese Poort. Er zijn slechts enkele kleine aanpassingen in het ontwerp doorgevoerd, om ervoor te zorgen dat het bestaande frame en aanvullende nieuwe stalen elementen een fraai geheel oplevert.

Het mooie is dat het DNA-project nu – naast een nieuwe plek op een buitenlocatie – ook een legacy heeft gekregen in het praktijklokaal van ROC Friese Poort. Helemaal bijzonder, omdat ook studenten van ROC Friese Poort een bijdrage hebben geleverd aan ditzelfde DNA-project. 1700 studenten vulden een reageerbuisje met hun persoonlijk verhaal.