JOUS_verbouw woning Joure 1
JOUS_verbouw woning Joure 2
JOUS_verbouw woning Joure 3
JOUS_verbouw woning Joure 6
JOUS_verbouw woning Joure 4
JOUS_verbouw woning Joure 5

UITBREIDING WOONHUIS JOURE

opdrachtgever particulier
realisatie 2018
programma tuinkamer en veranda
oppervlakte

Voor een twee-onder-een-kap woning in Joure hebben we een eigentijdse uitbreiding ontworpen. Kenmerkend voor deze type woningen is de L-vormige plattegrond. Het contact met buiten is vaak minimaal door de aangebouwde berging, welke het zicht ontneemt op de tuin. De kleine raampartijen in de achtergevel laten gering daglicht door, waardoor de keuken vaak een donkere plek is. Tijdens het koken staat men vaak met de rug naar de eetkamer en de tuin.

In het ontwerp is dit probleem opgelost, door de bestaande garage en bijkeuken in te ruilen voor een vergroting van de keuken en tuinkamer, waarbij het contact met de tuin en het water en het binnenhalen daglicht de uitgangspunten voor het ontwerp vormden. Goed voorbeeld hiervan is de grote opening, welke is toegepast in de bestaande achtergevel. De keuken neemt een centrale plek in tussen de woonkamer en de eetkamer, met zicht op de tuin en het water.

De buitengevels zijn bekleedt met zwarte, gepotdekselde houten planken waardoor een stevig en modern contrast ontstaat met de huidige woning. Ter plaatse van de veranda loopt deze gevelbekleding door in draaibare jaloezie├źn voor privacy of een windluwe zitplek.