goingarijp

GOINGARIJP – RECREATIEWONING

opdrachtgever particulier
realisatie in voorbereiding
programma recreatiewoning met kelder 
inhoud 400 m3

Op een kleine kavel in Goingarijp, direct aan het water, hebben we een compacte schuurwoning voor recreatieve doeleinden ontworpen. Het eenduidige volume met a-symmetrische kap stelt zich ondergeschikt op ten opzichte van de omringende woonhuizen. De woning krijgt een ingetogen verschijningsvorm als knipoog naar de kenmerkende zwart gepotdekselde bijgebouwen bij de bestaande woningen of boothuizen in het water.

De kleurstelling van de houten gevel, zinken dak en houten kozijnen zijn antraciet, de detaillering traditioneel. De kozijnen aan de straatzijde worden weggewerkt achter draaibare luiken, vormgegeven met houten lamellen, om de beslotenheid van het volume te behouden. Daarnaast biedt het enerzijds de gewenste privacy voor het interieur, anderzijds fungeert het als zonwering om opwarming te voorkomen.

De sfeer voor het interieur wordt bepaald door een robuuste houten spanten, welke de basis voor de constructie van de woning vormen. Van deze spanten staat er aan de waterzijde ééntje buiten, welke het verhoogde terras en overkapping van houten lamellen ondersteunt. Het verhoogde terras biedt een prachtig uitzicht over het friese meer – de Goingarijpster Poelen – en de ondergaande zon.

Met het ontwerp voor deze recreatiewoning hebben we de uitstraling van de karakteristieke bijgebouwen in het dorp gecombineerd met een eigentijdse architectonische kwaliteit, waardoor de woning zich terughoudend opstelt in de straat, maar zich als volwaardige recreatiewoning presenteert aan de waterzijde.