KUBUSWONING STIENS

opdrachtgever particulier 
realisatie in voorbereiding
programma vrijstaand woonhuis
inhoud 800 m3

In het nieuwbouwplan Steenslân te Stiens hebben wij deze moderne kubuswoning ontworpen. Uitgangspunten voor de opdrachtgever is het zoeken van de grenzen binnen richtlijnen bestemmingsplan. Als doel op de kavel een zo efficiënt mogelijk volume te creëren, kostentechnisch en functioneel. Natuurlijk binnen een sterke architectonische jas. Met deze richtlijnen in het achterhoofd ontstaan twee volumes, ieder op zijn eigen subtiele wijze uniek, gezamenlijk toch één monolithisch geheel.

Het volume van de verdieping bestaat uit horizontaal metselwerk, smalle spleten en Braziliaans metselwerk. Dit zorgt overdag voor een ingetogen beeld. Maar wanneer het buiten donker is, licht het Braziliaans metselwerk op waarmee het volume zijn tweede gezicht laat zien. Door het volume van de verdieping aan drie zijden over te laten steken lijkt het los te komen van het volume van de begane grond. Dit wordt extra aangesterkt door het metselwerk van de begane grondvloer verticaal uit te voeren. Dit maakt dat de volumes onderling meer diepte en expressie krijgen. Met een ingreep aan de straatzijde en het overstek oriënteert de woning zich op een terughoudende maar toegankelijke manier naar de straat. Aan de tuinzijde opent de woning zich met een tweede grote ingreep waardoor de woonkamer als één geheel in de tuin doorloopt. Een perfecte binnen buitenrelatie, verder aangesterkt met grote schuifpuien. Door de openingen in de monoliet in kleur en materiaalgebruik een contrast te laten zijn op het donkere metselwerk wordt de plasticiteit vergroot en versterkt het de binnen buiten relatie.

Onze ambities en het snelle, kostentechnische efficiënte bouwsysteem, vinden hun raakvlak in de duurzaamheid. Zo wordt het casco bouwsysteem in korte tijd opgezet met behulp van geprefabriceerde houten sandwich elementen (SIP). Waarin de verdiepingsvloer en het dak opgebouwd wordt uit massief houten vloeren (CLT). Bouwen met hout is in vergelijking met traditioneel bouwen licht, met als voordeel dat er een minder draagkrachtige ondergrond benodigd is. In tegenstelling tot traditionele heipalen op een meters diepe, draagkrachtige ondergrond, verdeeld de schuimbetonvloer op staal het gewicht over een groter gebied waardoor een minder draagkrachtige ondergrond geschikt is en worden dure en milieubelastende betonheipalen bespaard.