JOUS_nieuwbouw woning Lekkum 1
JOUS_nieuwbouw woning Lekkum 2

WOONHUIS LEEUWARDEN

opdrachtgever particulier
realisatie ontwerpfase
programma vrijstaande woning
oppervlakte 130 m2

Het ontwerp voor deze moderne, vrijstaande woning nabij Leeuwarden, is gericht op een eenvoudige vormentaal welke doormiddel van ingrepen en materialisatie verbijzonderd is. Deze wel overwogen ingrepen geven identiteit aan de woning en vormen tegelijkertijd de basis voor een spannende en toch functionele plattegrond. Zo stelt de woning zich door zijn besloten toegang enigszins terughoudend op, maar etaleert zich daardoor wel uitnodigende wijze naar de openbare weg. De massieve schijf, welke van buiten naar binnen doorloopt, begeleidt de bewoner op een logische manier naar de voordeur. De min of meer besloten uitstraling aan de voorzijde wordt versterkt door achter deze gevels besloten woonfuncties als de garage, bijkeuken en berging te situeren. Daardoor liggen de verblijfsruimten zoals woonkamer en keuken meer verdiept in de woning, om de afstand tot de openbare weg te vergroten en daarmee de privacy te waarborgen.

Slaapvertrekken op de verdieping krijgen eveneens door deze ruimtelijke opzet diezelfde gewenste privacy, versterkt door het door getrokken dak met een intieme balkon als gevolg. De blinde zuidgevel vormt echter niet alleen een visuele buffer maar tevens een energetische. Zo slaan de achter deze gevel liggende ruimten gedurende de zomer overtollige warmte op om in de nacht weer af te geven aan overige ruimten of welke gekoeld worden door de buitentemperatuur. In koudere perioden wordt deze warmte ingezet om overige ruimten voor te verwarmen.

Aan de andere zijde van de woning bevindt zich een contrasterende ingreep. Een veel opener gevel richt zich visueel op de sterke zijde van de locatie. Zo heeft de twee-verdiepingshoge woonkamer een volledig glazen gevel met prachtig zicht op de tuin en aangrenzende waterpartij. Door ook hier het dak op een gelijke wijze door te laten lopen en een houten spantconstructie te plaatsen zitten de bewoners redelijkerwijs beschut. De architectuur van de woning laat aan deze zijde zien, dat de woning zich volledig opent naar de tuin en het hier aan gekoppelde uitzicht. Zo leidt dit ook weer tot een uniek ontwerp waarbij beleving, functionaliteit en duurzaamheid perfect aansluiten op de wensen van onze opdrachtgever.