harlingen-brandweerkazerne

BRANDWEERKAZERNE HARLINGEN

opdrachtgever Veiligheidsregio Fryslân
realisatie in uitvoering
programma 5 stallingsplaatsen en ondersteunende ruimten
oppervlakte 772 m2 BVO

In opdracht van de Veiligheidsregio Fryslan hebben wij het ontwerp en de technische uitwerking voor deze kazerne verzorgd. ‘Re-duce, re-use en re-cycle’ en ‘droog bouwen’ zijn de belangrijkste circulaire uitgangspunten voor dit project. De nieuwe brandweerkazerne bestaat uit een demontabel staalskelet voorzien van prefab houtskeletbouw buitengevels met demontabele buitenkozijnen en – gevelbekleding. De stabiliteit van het gebouw wordt gevonden in de stijfheid van de staalconstructie zelf, door specifieke verbindingen en doordachte koppelingen. Hierdoor is het inbouwpakket flexibel, bestaande uit prefab scheidingswanden en een houten verdiepingsvloer en eenvoudige aan te passen op toekomstige functieveranderingen. Het dak wordt voorzien van sedumcasssettes om de biodiversiteit te stimuleren.

De materialisatie bestaat veelal uit cradle-to-cradle materialen of ‘groene’ materialen, welke in de toekomst te hergebruiken of te recyclen zijn en daarmee volledig passen binnen de circulaire doelstelling. Door de materialen te leveren met een terugname garantie van de leverancier en deze zorgvuldig te documenteren, krijgen de materialen een identiteit. Dit maakt toekomstig hergebruik van de materialen beter mogelijk, met als resultaat dat afval gereduceerd wordt. Kortom; een gebouw met toekomstwaarde.

Het gebouw wordt gasloos uitgevoerd. Voor de installaties ligt de nadruk op het toepassen van technieken en installaties die remontabel zijn. Dat wil zeggen dat de installaties in delen uit elkaar kunnen worden gehaald en elders weer kunnen worden opgebouwd. De installaties worden niet weggewerkt maar zijn grotendeels zichtbaar aangebracht. Hierdoor kunnen de toepaste materialen en componenten bij demontage van het gebouw weer worden hergebruikt.