BRANDWEERKAZERNE OLDEBROEK

opdrachtgever gemeente Oldebroek
realisatie in voorbereiding
programma 4 stallingsplaatsen en ondersteunende ruimten
oppervlakte 603 m2 BVO

In opdracht van de gemeente Oldebroek wordt voor de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland een nieuwe brandweerkazerne gerealiseerd. De brandweerkazerne wordt compact en natuurlijk vormgegeven. In de stalling is ruimte voor vier brandweervoertuigen. De nieuwe kazerne vervangt de oude kazerne in Oldebroek. De oude kazerne is te klein geworden en de voorzieningen voldoen niet meer aan de huidige eisen voor een goede uitvoering van de brandweerzorg. Daarnaast is de kazerne ongunstig gelegen in het centrum en kan er niet meer worden voldaan aan de wettelijke opkomsttijden. Na een uitvoerig locatieonderzoek is de nieuwe locatie aan de Zuiderzeestraatweg de beste plek gebleken.

Het ontwerp is gestoeld op de reeds ontwikkelde blauwdruk voor een nieuwe brandweerkazerne van JOUS architecten. De eerdere technische uitwerking van de blauwdruk maakt het mogelijk om in een korte doorlooptijd het plan geheel gereed te maken tot een bouwbaar plan. Door minimale, aanpassingen sluit de nieuwe brandweerkazerne aan bij de eisen en wensen die door de opdrachtgever gesteld zijn en de gemeentelijke randvoorwaarden. Deze aanpassingen hebben geen invloed op de reeds bewezen functionaliteit van de blauwdruk.

In het ontwerp staat veiligheid, schoonwerken en gezond- en toekomstbestendig bouwen voorop. De nieuwe brandweerkazerne biedt plaats aan een instructielokaal, enkele kantoren en kleed- en wasruimten. De nieuwe kazerne wordt volledig in hout gebouwd. Het gebouw krijgt schuine dakvlakken, waardoor duurzaamheidstoepassingen geïntegreerd kunnen worden in het ontwerp, zoals zonnepanelen en een groen dak. Door aandacht te schenken aan natuurinclusief bouwen wordt er in het ontwerp goed aangesloten bij het landschap. Het terrein wordt zorgvuldig en groen ingericht en de zichtlijnen naar het achterland worden behouden.

In deze energieneutrale brandweerkazerne met natuurlijke uitstraling zullen de brandweerlieden zich helemaal thuis voelen. Uiteraard zal het stoere karakter van de gebruikers zichtbaar worden in het ontwerp van de kazerne.

Het ontwerp voor de nieuwe kazerne is een voorbeeld van een integraal ontwerp waarin functionaliteit, duurzaamheid, beeldkwaliteit en identiteit hand in hand gaan. De samenwerking heeft een breedgedragen en aansprekend plan opgeleverd.

Dit project is een samenwerking van
Gemeente Oldebroek
Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
Van Kessel & Janssen Bouwconsultancy
JOUS architecten
Ingenieursbureau Goudstikker de Vries
Ingenieurs- en adviesbureau Innax

Andere brandweerkazernes die zijn gebaseerd op de blauwdruk:
Brandweerkazerne Surhuisterveen
Brandweerkazerne Harlingen
Brandweerkazerne Didam