NIEUWBOUW WOONHUIS BROEK-ZUID

opdrachtgever particulier
realisatie 2022
programma vrijstaand woonhuis
inhoud 1100 m3

Vergezichten op het weiland kenmerken het karakter van dit nieuwe woonhuis, opgetrokken in metselwerk. De plint vouwt zich enerzijds rondom de besloten functies en opent zich anderzijds naar het Friese landschap. Invulling van deze plint is afwisselend open en gesloten om onderscheid te maken tussen uitzicht en privacy. De bijna volledig open gevel verbindt de woonruimten met buiten en waarborgt de beleving van het open landschap.

Door het ‘los’ detailleren van het dak, wordt de ingreep met de plint kracht bijgezet. De horizontaliteit van het Friese landschap komt terug in de horizontale geleding in het volume. Passend bij de context is gekozen voor traditionele en ingetogen materialen. De plint onderscheidt zich minimaal van het overige metselwerk, door kleurgebruik en detaillering, maar onderstreept de bescheiden uitstraling. Een verticaal accent in de vorm van een schoorsteen zorgt voor de verbinding tussen de verschillende elementen in het ontwerp. Een ruime veranda is de garantie voor een koele en beschutte plek in de zomer en biedt een heerlijke plek om gezamenlijk buiten te tafelen.

Bij de positionering van woonruimten zijn zicht, privacy, de activiteit van de straat en de rust van het landschap, leidend geweest. Zo wordt de architectuur bepaald vanuit de beleving van de bewoners. Zo ligt de keuken aan de straat. De woonkamer grenst aan het open landschap. Een room-divider tussen eetkeuken en woonkamer is de verbindende factor tussen beide maar werkt als een functionele scheiding in het gebruik, wanneer dit wenselijk is. Na een hectische werkdag kunnen de bewoners, onderuit gezakt op de bank, volop genieten van de ondergaande zon aan de horizon.