JOUS_nieuwbouw woonhuis Franeker 1_1
19-0441 Voorontwerp 2019-09-06_definitief
19-0441 Voorontwerp 2019-09-06_definitief

WOONHUIS FRANEKER

opdrachtgever particulier
realisatie in uitvoering
programma vrijstaand woonhuis
inhoud 900 m3

Voor een nieuwbouwkavel in de Rietbuurt te Franeker Zuid hebben wij dit modern en duurzaam woonhuis ontworpen. Kenmerkend voor het ontwerp is de dubbelzijdige oriëntatie op de woonstraat en het rietlandschap. Een gevouwen, zinken dak en robuust gemetselde kopgevels versterken deze gerichtheid. Ondergeschikte volumes zijn omhult met houten planken, welke in combinatie met de houten lamellen en -draagconstructie het exterieur een warme, natuurlijke uitstraling geeft. De gekozen architectuur en inrichting van de kavel vertoont een mentale overgang in de woonbeleving; van de straat naar het riet, van hectiek naar rust.

Glasvlakken zijn zonder onderbreking van stijlen of dorpels ontworpen om een heldere gevelgrafiek te realiseren, waarbij de kozijnen met draaiende delen zijn aangebracht achter de houten lamellen. De kopgevels kennen een stringente verdeling van de kozijnen terwijl op plekken, waar maximale ervaring van het zonlicht en het uitzicht op het water en de tuin belangrijk is, de kozijnen vrijer in de gevel zijn geplaatst. Haaks op de woning staat het bijgebouw, verlengt met een royale carport voor 2 personenauto’s, welke tevens kan fungeren als veranda bij de tuin.

Het interieur is modern, licht en open. Door de grote raampartijen en de dakramen in de vide, valt veel daglicht binnen. Het leefklimaat wordt daarmee aangenaam versterkt en heeft een positief effect op de energiehuishouding. Looproutes zijn gekoppeld aan zichtlijnen op de tuin en het water en vormen belangrijke factoren voor de ruimtelijke beleving van het interieur en het contact met de omgeving. De overgang tussen interieur en exterieur wordt aan de tuinzijde geminimaliseerd door grote glazen gevels. Anderzijds wordt hierdoor de beleving van het natuurlandschap gemaximaliseerd. Onder het overstekende dak met doorschietende gevels, neemt het buitenterras zijn plek in.