DNA KUNSTWERK NAAR ROC FRIESE POORT
Het DNA kunstwerk dat een jaar in het Stadskantoor in Leeuwarden heeft gestaan krijgt een unieke herbestemming. Het stalen frame, dat bestaat uit duizenden reageerbuisjes met persoonlijke verhalen, wordt in januari overhandigd aan ROC Friese Poort.
DNA-project
Het frame, dat maar liefst 96 ramen telt en een omvang van 5x5x5 meter heeft, mocht heel 2018 pronken in Het Stadskantoor. In het jaar van Culturele Hoofdstad konden inwoners van Leeuwarden, Friesland en omstreken een reageerbuisje vullen met een persoonlijk verhaal. De buisjes kregen elk een unieke plek in het kunstwerk en vormen samen het DNA van Leeuwarden. Begin 2019 wordt het kunstwerk gedemonteerd door de Mannen van Staal, het bedrijf dat ook het frame produceerde. De buisjes worden bewaard in het HCL. Waar ze een archief vol verhalen vormen. Gelukkig heeft ook het frame een nieuwe bestemming gevonden: ROC Friese Poort aan de Anne Wadmanwei.
Herbestemming kunstwerk
De locatie aan de Anne Wadmanwei, waar met name technische opleidingen gevestigd zijn, was op zoek naar een architecturale invulling voor een bestaande werkplaats. ‘Deze werkplaats wordt een Crosslab’ vertelt Henk Buwalda Hoofd facilitaire dienst ROC Friese Poort en kartrekken van het lab. ‘Hier kunnen opleidingen projectmatig werken aan cross overs tussen o.a. ICT, techniek en zorg. De ruimte zal daarnaast worden gebruikt voor lessen besturingstechniek. Omdat de ruimte momenteel nog als werkplaats dient, is architect Harm Tigchelaar van JOUS architecten opzoek gegaan naar een nieuwe, passende vorm. Aan de hand van de inhoud van de opleidingen en in gesprek met docenten is het idee van een stalen frame geboren. ‘In onze zoektocht naar vergelijkbare projecten kwamen we via Mannen van Staal terecht bij het DNA project, de staalconstructie van het kunstwerk sluit perfect aan bij het high-tech karakter van de opleidingen’, vertelt Harm.
Duurzaamheid
‘De herbestemming van het bestaande stalen frame was voor ons een zeer belangrijke drijfveer om ROC Friese Poort in contact te brengen met DNA-project, omdat dit fantastisch aansluit bij de duurzame ambitie van ROC Friese Poort en tegelijkertijd ook in onze eigen visie past over circulariteit’ aldus Harm. Tijdens de eerste contacten tussen Tigchelaar en kunstenaar en bedenker van het DNA-project Hein de Graaf, raakten beide enthousiast. Het frame bleek te koop en op een goed moment over te nemen door ROC Friese Poort. ‘Er hoeven slechts enkele kleine aanpassingen in het ontwerp doorgevoerd te worden om ervoor te zorgen dat bestaande frame en aanvullend nieuwe stalen elementen een fraai geheel opleveren’.
Legacy
Het mooie is dat het DNA-project nu – naast een nieuwe plek op een buitenlocatie – ook een legacy krijgt in een lokaal van ROC Friese Poort. Helemaal bijzonder, omdat ook studenten van ROC Friese Poort een bijdrage hebben geleverd aan ditzelfde DNA-project. 1700 studenten vulden een reageerbuisje met hun persoonlijk verhaal.
Op dit moment wordt volop gebouwd aan het nieuwe lokaal, en vanaf begin januari zal het frame worden gedemonteerd en opnieuw worden opgebouwd bij ROC Friese Poort, locatie Anne Wadmanwei. Het is de bedoeling dat er vanaf de Open Dagen (25 en 26 januari) les kan worden gegeven in dit nieuwe lokaal.
bron: ROC Friese Poort