KUBUS VOL VOORDELEN

Deze strak vormgegeven kubuswoning te Stiens kent vele duurzame voordelen! De houten verdiepingsvloer van CLT (Cross Laminated Timber) is ecologisch verantwoord en de dragende SIP-bouwpanelen zijn damp-open waardoor de vochthuishouding in de woning optimaal gereguleerd wordt. Iets waarvan we de voordelen steeds meer van inzien. In tegenstelling tot de meeste traditionele bouwmaterialen waarin CO2 vrijkomt bij productie, is hout juist een manier om CO2 uit de lucht te halen en voor decennia op te slaan.

Bouwen met hout is, wat ons betreft helemaal van deze tijd. Het casco van deze woning, bestaande uit een houten bouwpakket, staat al in enkele dagen overeind. Vele bouwuren op locatie worden daarmee bespaart. Door het bouwen in hout zijn geen zware constructies en funderingen benodigd. Dit beperkt het totale gewicht van de woning, waardoor een innovatieve Hectar-funderingsvloer met hoge isolatiewaarde toegepast kan worden. Dure funderingspalen met een lange levertijd kunnen helemaal bespaard blijven.

Dan verwacht je natuurlijk dat de gevel ook uit hout wordt opgebouwd? Dat hoeft natuurlijk niet! In dit ontwerp denken we om steenstrips toe te passen. Dit bespaart niet alleen gewicht, maar zo beperken we eveneens de hoeveelheid toegepaste materialen en hebben we meer ontwerpvrijheid. Het complete droogbouwsysteem past perfect in de steeds belangrijker wordende circulaire wereld. Zo kan het gebouw aan het eind van zijn leven gedemonteerd worden om elders een nieuw leven te krijgen. Kortom deze voor het oog eigentijdse woning zit vol duurzame en gezonde oplossingen. Binnenkort horen we wat welstand van het ontwerp vindt.

Ook de woningen in Lekkum hebben een vergelijkbaar bouwsysteem.