UNIEKE OPÉÉNSTAPELING

Afgelopen week mochten we het Definitief Ontwerp en het interieurontwerp van de brandweerkazerne Abcoude presenteren voor de gemeente de Ronde Venen, de brandweerpost en de Veiligheidsregio Utrecht. De nieuwe brandweerkazerne, die we in samenwerking met aannemer C. Mulckhuyse b.v. hebben ontwikkeld, biedt niet alleen veiligheid voor het dorp, maar creëert ook een duurzaam en toekomstbestendig thuis voor de hulpverleners.

Het ontwerp is een opéénstapeling van unieke ingrediënten. Zo is de remise bovenop de ondersteunende ruimtes gestapeld. Door het hoogteverschil in de locatie is onder de remise een souterrain toegepast, welke aan één zijn voorzien is glazen gevel. Uitzicht op het landschap en licht wat deze ruimtes binnen kan stromen zijn de voordelen die deze ingreep biedt. Binnen is de verticale relatie tussen remise en souterrain versterkt door entree met hoofdtrap de trap te verbijzonderen. Bij binnenkomst in de hal, treft men een binnenwand voorzien een sfeervolle antracietkleur en geaccentueerd met een goudkleurig brandweerlogo, welke langs de hoofdtrap met houten balustrade, door loopt tot in het souterrain.

Het exterieur wordt gekenmerkt door een eenduidig gematerialiseerd dak, wat zich omvouwt tot gevel en tot vloer. Een ander prominent deel van de gevel wordt uitgevoerd in een hergebruikte damwandbeplating, welke de scheiding in het hoogteverschil van het terrein bewerkstelligt. De warme, roestrode kleur komt ook weer terug in het interieur. Hier vormt het, samen met het brandweerrood en neutrale tinten, een basis kleurpalet wat het korps verder naar eigen smaak kan aanvullen met hun eigen inrichting. De houten gevelbekleding van het exterieur, wordt vervaardigd uit hergebruikt red cedar hout, wat behandeld wordt met een beits in een warme, bruine tint.

Onze focus op duurzaamheid heeft geleid een tot een zorgvuldige selectie van materialen met een functioneel en circulair karakter, waardoor er samenhang is tussen de remise boven en beneden en een verbinding tussen het interieur en exterieur aanwezig is. Daar waar het functioneel kan, laten we materialen weg om grondstoffen te beperken en gebruiken we staal uit een voormalige brandweerkazerne. Het enthousiasme bij de ontvangst van het definitieve ontwerp, bevestigt voor ons de gemeenschappelijke waarde die we delen met de gebruikers van deze nieuwe kazerne.

Met het uitwerken van de laatste details blijven we streven naar een samensmelting van esthetiek en functionaliteit. We kijken er naar uit om komend jaar dit project samen met de aannemer, de gemeente, de brandweerpost en Veiligheidsregio werkelijk tot leven te brengen.