VERBOUW EIGENTIJDSE VILLA JOURE

opdrachtgever particulier
realisatie 2014
programma renovatie woonhuis + uitbreiding leefkeuken
oppervlakte 350 m2 BVO

Dit woonhuis in Joure is gebouwd in 1966, met de voor die tijd sprekende gele baksteen, witte houten kozijnen, bruine betonnen dakpannen en gemetselde schoorsteen. Door de tand des tijds is zij toe aan een renovatie en vanwege de eisen van de moderne tijd is een restyling en uitbreiding op z’n plaats. Door de renovatie, restyling en uitbreiding van de bestaande woning is er een eigentijdse villa ontstaan.

Voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden is de woning grotendeels gestript. Achtereenvolgens zijn in grote lijnen; deels nieuwe vloeren gelegd, de installaties vervangen, vloerverwarming aangebracht, de spouwmuren geïsoleerd, het dak geïsoleerd, nieuwe binnenwanden geplaatst, een uitbreiding gerealiseerd, een vide gecreëerd in de hal, een dakkapel geplaatst, nieuwe kozijnen gemonteerd, een nieuwe dam en tuinmuren gerealiseerd, de gevels geschilderd en de dakpannen vervangen. De bestaande garage is daarbij voorzien van een verdiepingsvloer en omgebouwd tot een ruime verblijfsruimte.

De vormgeving en afmetingen van de kozijnen zijn naar de wensen van de bewoners aangepast, waarbij zij vervangen zijn door aluminium kozijnen in een antracietzwarte kleur. Aan de buitenzijde is de nieuwe villa voorzien van een witte silicaatverf, waardoor het vervuilde, beschadigde en op een aantal plaatsen aangeheelde gevelmetselwerk weer als nieuw oogt. De donkere kozijnen en de nieuwe mat zwarte dakpannen vormen een fraai contrast met de nieuwe lichte gevels. De raamdorpels zijn hierbij uitgevoerd in een donkere kunststeen, waarvan ook de omkadering van het woonkamerkozijn is gemaakt.

Aan de achterzijde van de villa is een uitbreiding gerealiseerd, waarin zich een ruime leefkeuken bevindt. De autonome uitbreiding volgt het daklandschap in tegengestelde richting tot de bestaande langskap. Hierdoor ontstaat een ruimtelijke keuken met een hoge gevel en wijds uitzicht op het achtererf, waardoor de ochtendzon ten volste kan worden benut. Twee schuifdeuren geven hierbij toegang tot het terras.

Tussen de hoge puien is een schoorsteen gemetseld, waarin zich een haard bevind. Hierdoor kan de ruimte in de winter snel worden bijverwarmd met een knus vuur. Door de grote glasoppervlakten wordt ‘buiten’ naar ‘binnen’gehaald. Daarom is het schoon metselwerk van de muren en dus ook de schoorsteen, in deze uitbreiding naar binnen toe doorgezet. De gehele uitbreiding is opgebouwd uit antracietzwarte kozijnen en zwart/zilverkleurig metselwerk. Derhalve blijven de toevoegingen op het bestaande pand autonoom aanwezig.