NIEUWBOUW KINDCENTRUM KLAZIENAVEEN

opdrachtgever Stichting Viviani en Primenius
realisatie in voorbereiding 
programma twee basisscholen en kinderopvang
oppervlak  2220 m2 BVO

Met de winst van de architectenselectie voor het nieuw te bouwen Kindcentrum in Klazienaveen begon bij ons de reis.  In samenwerking met LindHorst Huisvestingsadviseurs, Meijer&Joustra en Enervisie ligt er een ontwerp voor een vitaal en gezond gebouw voor de komende generaties van Klazienaveen.

In opdracht van Stichting Viviani en Stichting Primenius is er een ontwerp gemaakt voor de twee scholen onder één dak.  In het nieuwe kindcentrum komen straks de katholieke bassischool Pastoor Middelkoop en de christelijke basisschool De Kap tezamen met een voorschool. Gezamenlijk maken zij gebruik van het centrale middengebied met een deelbaar speellokaal XL en een multifunctionele ruimte op de verdieping met bibliotheek.

Het nieuw te bouwen kindcentrum wordt gebouwd op de locatie van de inmiddels gesloopte basisschool De Planeet aan de straat Horizon. Op de locatie staan een aantal grote bestaande bomen welke grotendeels behouden blijven. Belangrijk argument is dat het behoud van deze bomen zorgen voor natuurlijke zonwering voor het nieuwe schoolgebouw.

De hoofdfuncties zijn zo op de kavel gesitueerd dat er logische verbindingen ontstaan tussen binnen- en buitenruimten. Door de verschuiving van het volume van de Pastoor Middelkoop wordt de routing naar de hoofdentree extra geaccentueerd en versterkt het de verbinding met het parkeren aan de zuidzijde van het perceel. De inrit van het parkeren van het personeel is gecombineerd met de zoen- en zoefzone. Afzetten van de kinderen gaat makkelijk via de zoen- en zoefzone, waarna via de renbaan de kinderen snel richting de entree kunnen.

Het gehele terrein wordt omzoomd door groene plein, lage hagen en bomen. Het nieuwe kindcentrum komt in een groene oase te liggen waar de onverharde delen de boventoon voeren. Beweging en natuurlijk spelen staan voorop. Dit komt echt tot uiting in de glijbanen vanaf de eerste verdieping de pleinen op.

De basis van het gebouw is rood metselwerk waarin bemet geglazuurde stenen belijningen zijn aangebracht. De gele belijning loopt rondom het gebouw waarbij de belijning over de luifel en dakrand de kroon van het gebouw vormt. Accenten worden gevormd door rode geglazuurde lijnen voor de Pastoor Middelkoop en De Kap wordt geaccentueerd door blauwe geglazuurde lijnen. Zo is ook aan de buitenzijde van het gebouw de identiteit van beide scholen af te lezen.

De voorschool staat neutraal in het midden van beide scholen en is gekoppeld aan het centrale middengebied. De aanbouw zal worden uitgevoerd in twee formaten rood hout en  vormt met dit natuurlijke materiaal de overgang naar de omliggende groene speelpleinen.

Het gezamenlijke middengebied wordt door beide scholen gebruikt. Met een centrale hal welke kan worden gekoppeld aan het speellokaal XL. Op de verdieping is een multifunctionele ruimte welke ingericht kan worden als bibliotheek. Beide scholen beschikken over ruime leerpleinen op de begane welke in verbinding staan met het centrale middengebied. De lokalen liggen rondom deze leerpleinen waardoor de looplijnen kort zijn.

In het interieur komt de identiteit van de beide scholen terug in het kleurgebruik. In het centrale, natuurlijke middengebied is er vooral ingezet op natuurlijke materialen en kleuren.