OPTOPPING APPARTEMENTEN ZAANDAM

opdrachtgever Bergermeer B.V. Hoorn
realisatie gerealiseerd
programma 14 appartementen
oppervlak – m2

Voor een bestaand woongebouw in Zaandam is een optopping door ons ontworpen. Het voormalig stadskantoor wordt her bestemd, waarin 14 appartementen worden gerealiseerd. Het bestaande gebouw bestaat in grote lijnen uit drie rechthoekige blokken, voorzien van respectievelijk grijze en gele tegels, op een donker basement, waarin zich een supermarkt en de bergingen bevinden.

Als beëindiging van het gebouw is de optopping vormgegeven in de vorm van een lichte kroonlijst, welke door middel van een terugliggende plint los komt van de onderbouw. De kroonlijst wordt gerealiseerd in een composiet materiaal, waarbij de onderdelen op enige afstand van elkaar worden geplaatst. Hierdoor ontstaan ribben in de gevels, welke de ronding van de kroon extra accentueren. Het middelste deel van het gebouw snijdt als het ware het gebouw doormidden.

De optopping hierop krijgt dan ook een contrasterende vormgeving in een antraciete kleur, voorzien van verticale ribben. De koppen van het gebouw vormen daarbij een lijst rondom een gevel vullende pui. Door dit glas ontstaat en prachtig wijds uitzicht vanuit de uiterste appartementen aan de kopgevels.