WAT EEN UITZICHT

De door ons ontworpen optopping voor een woongebouw in Zaandam begint vorm te krijgen. Spoedig zullen de nieuwe bewoners over Zaandam en omgeving kunnen kijken.

Het voormalig stadskantoor is her bestemd tot woongebouw, met de optopping worden nog eens 14 extra appartementen gerealiseerd. Het bestaande gebouw bestaat in grote lijnen uit drie rechthoekige blokken, voorzien van respectievelijk grijze en gele tegels, op een donker basement, waarin zich een supermarkt en de bergingen bevinden.

Als beëindiging van het gebouw is de optopping vormgegeven in de vorm van een lichte kroonlijst, welke door middel van een terugliggende plint los komt van de onderbouw. De kroonlijst wordt gerealiseerd in een composiet materiaal, waarbij de onderdelen op enige afstand van elkaar worden geplaatst. Hierdoor ontstaan ribben in de gevels, welke de ronding van de kroon extra accentueren. Het middelste deel van het gebouw snijdt als het ware het gebouw doormidden.

De optopping hierop krijgt dan ook een contrasterende vormgeving in een antraciete kleur, voorzien van verticale ribben. De koppen van het gebouw vormen daarbij een lijst rondom een gevel vullende pui. Door dit glas ontstaat en prachtig wijds uitzicht vanuit de uiterste appartementen aan de kopgevels.

Lees meer over het project