MONUMENTALE OMHELZING

Naast de Penningamolen in Joure is bouwbedrijf Cornel begonnen met de realisatie van het nieuwe ontvangstgebouw. Penningamolen heeft een lange geschiedenis welke niet oorsprong in Joure maar in Westzaan kent. In 1900 komt de dan al 200 jaar oude molen naar Joure, dat noem je nog eens circulair!

Waar de molen in het verleden hoofdzakelijk functie deed als korenmolen heeft hij vandaag de dag ook een grote educatieve functie. De route naar de molen kent een duidelijke looplijn en is bepalend voor de beleving van de molen. Bezoekers lopen om de molen heen en komen daarmee helemaal in de sfeer van de molen, alvorens de toegang van de molen en het bijgebouw te bereiken.

Deze route is leidend voor de totstandkoming van het plan voor het bijgebouw. Door creatief om te gaan met het volume, doen we recht aan de belangrijkheid van de molen en is een volwaardig en functioneel bijgebouw ontworpen met een ingetogen karakter. Een slimme, eigentijdse ingreep laat op subtiele wijze zien dat dit ontwerp ‘meer’ is dan alleen een bijgebouw, zonder afbreuk te doen aan de status van de molen.

Lees hier het hele verhaal over het project