JOUS_Kantoor Kroes Marine Projects 13
JOUS_Kantoor Kroes Marine Projects 14

VERBOUW KANTOOR JOURE

opdrachtgever Kroes Marine Projects
realisatie in uitvoering
programma uitbreiding kantoorruimte
oppervlakte

Het ontwerp van het bestaande kantoorgebouw heeft een rechthoekige basis en vorm waarbij, door het plaatsen van een aantal grote gevelopeningen, een amorfe structuur is gecreëerd. Aan de entreezijde is de gevel als het ware ‘opengebogen’, om ruimte te bieden aan de entree en de zich daarachter bevindende hal met vide. De ronde vorm doorbreekt de rechthoekige basis, maar versterkt de functionele morfologie van het gebouw en geeft tevens een knipoog naar het maritieme karakter van de gebruiker.

Het kantoorgebouw is aan de buitenzijde opgebouwd uit donkerbruine gevelstenen, waarbij een mangaanlaag een blauwe nuance geeft. Door het metselwerk zijn zilverkleurige stenen ingemetseld, welke een centimeter buiten de overige stenen uitsteken. Door de stand van de zon en de positie van de toeschouwer veranderen zij van oplichtende vlakjes naar donkere blokjes met een diepe schaduwlijn, terwijl een bewolkte lucht er juist voor zorgt dat de gevel als één donker geheel oogt. Dit wisselende uiterlijk geeft dynamiek aan het pand, wat goed past bij het dynamische bedrijf wat er in gehuisvest is.

De latere uitbreiding van het kantoor krijgt een autonome vormgeving, in de vorm van een houten ‘box’, welke geheel in houtskeletbouw wordt uitgevoerd. Hoe klein ook; bestaande onderdelen worden niet gesloopt maar gehandhaafd en onderdelen als bijvoorbeeld dakisolatie worden hergebruikt. Kostentechnisch efficiënt en tegelijkertijd ook verantwoord. De ‘houten box’ wordt als het ware op het huidige balkon geplaatst, waarbij de nieuwe kozijnen in het bestaande gevelvlak worden geplaatst. Hierdoor krijgt de op zichzelf staande uitbreiding een koppeling met het bestaande kantoor, zowel voor het interieur als het exterieur.

Lees meer over het kantoorgebouw