jous-kantoor-kroes-en-poortinga-joure
jous-kantoor-kroes-en-poortinga-joure-2
jous-kantoor-kroes-en-poortinga-joure-3

NIEUWBOUW KANTOOR JOURE

opdrachtgever Kroes & Poortinga
realisatie 2014
programma kantoorruimten
oppervlakte

Het ontwerp van het nieuwe kantoorgebouw heeft een rechthoekige basis en vorm waarbij, door het plaatsen van een aantal grote gevelopeningen, een amorfe structuur is gecreëerd. Aan de entreezijde is de gevel als het ware ‘opengebogen’, om ruimte te bieden aan de entree en de zich daarachter bevindende hal met vide. De ronde vorm doorbreekt de rechthoekige basis, maar versterkt de functionele morfologie van het gebouw en geeft tevens een knipoog naar het maritieme karakter van de gebruiker.

In het gebouw bevinden zicht op de begane grond; de ontvangsthal, een receptiekantoor, meterkast, reproruimte, toilet en integraal toegankelijk toilet, een kantine, bergingen en een kantoor met 12 werkplekken. Via de trap, welke gesitueerd is in de ontvangsthal, komt men in de hal van de verdieping, welke, door de aanwezige vide, zicht geeft  op de entree en centrale ruimte. Het ontwerp van de trap is geïnspireerd door de constructie van een schip, met één ronde gebogen trapboom en trededragers, welke als balusters langs de trap zijn gebogen. De houten leuning en traptreden van esdoornhout geven het geheel een extra knipoog naar de scheepsbouw. De trap wordt weerspiegeld in de tegels, wat refereert aan het waterthema.

De verdieping biedt plaats aan de technische ruimte, twee toiletten, een serverruimte, twee directiekantoren, een vergaderruimte en een kantoor met 8 werkplekken. Het kantoor geeft tevens toegang tot een ruim dakterras. De kantoren zijn voorzien van indirecte verlichting, wat een rustig lichtbeeld oplevert en zorgt voor minder reflectie op de beeldschermen.

Het kantoorgebouw is aan de buitenzijde opgebouwd uit donkerbruine gevelstenen, waarbij een mangaanlaag een blauwe nuance geeft. Door het metselwerk zijn zilverkleurige stenen ingemetseld, welke een centimeter buiten de overige stenen uitsteken. Door de stand van de zon en de positie van de toeschouwer veranderen zij van oplichtende vlakjes naar donkere blokjes met een diepe schaduwlijn, terwijl een bewolkte lucht er juist voor zorgt dat de gevel als één donker geheel oogt. Dit wisselende uiterlijk geeft dynamiek aan het pand, wat goed past bij het dynamische bedrijf wat er in gehuisvest is.