NIEUWBOUW BRANDWEERKAZERNE MIDDENMEER

opdrachtgever gemeente Hollands kroon
realisatie in uitvoering
programma 2 stallingsplaatsen en ondersteunende ruimten
oppervlakte 412 m2 BVO

De nieuwe brandweerkazerne van Middenmeer, gelegen in de uitgestrekte landelijke gemeente Hollands kroon, combineert functionele brandweerkazerne-elementen met duurzaamheid. Het ontwerp kenmerkt zich door een innovatieve visie, geïnspireerd op de eerder ontwerpen kazernes van JOUS maar met een geheel eigen identiteit.

Het gebouw is opgebouwd uit twee componenten. Een remise met een gedeeltelijk doorrijdbare structuur en ruimte voor twee brandweervoertuigen. De ondersteunende faciliteiten zijn in een blok hiernaast ondergebracht en ingedeeld door de looproute bij de uitruk. Een opvallend kenmerk is de demonteerbare constructie, waarbij een stevig staalskelet wordt gecombineerd met prefab houtskeletbouw voorzien van demontabele buitenkozijnen en gevelbekleding. Deze aanpak maakt het gebouw eenvoudig aanpasbaar aan toekomstige behoeften. De gevel van de kazerne is een blikvanger, met twee verschillende materialen die zorgvuldig zijn gekozen vanwege hun esthetische en duurzame eigenschappen. De stallingsplaatsen zijn afgewerkt met een eenvoudig sandwichpaneel, licht van kleur en met reliëf. Het ondersteunende gedeelte is bedekt thermisch gemodificeerd hout dat een natuurlijke zachte uitstraling heeft en een accentstrook van Burned Wood met een stoere zwarte uitstraling. Een houten gevel van thermisch gemodificeerd hout biedt verbeterde duurzaamheid en weerbestendigheid door het verbrandingsproces. Terwijl het tegelijkertijd een unieke esthetische aantrekkingskracht heeft en milieuvriendelijk is omdat het de CO2 die opgeslagen is in het hout vasthoud.

Binnenin straalt het interieur van de kazerne een levendige sfeer uit. Door een rustgevende en doelmatige basis met rode accenten die de ruimtes markeren en de functionaliteit benadrukken. Van de rode loper die de routing op de benedenverdieping accentueert tot de brandweer-rode bar in de kantine, elk detail draagt bij aan een gevoel van gemeenschap en vitaliteit. Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp, met een gasloze opzet en de nadruk op remontabele installaties die zichtbaar zijn gelaten, wat een robuuste uitstraling geeft. Door de installaties niet weg te werken zijn ze ook makkelijk elders opnieuw te instaleren. Deze kazerne is niet alleen functioneel, maar ook een statement op het gebied van milieubewustzijn en toekomstgericht denken.

Andere brandweerkazernes die door ons zijn ontworpen:
Brandweerkazerne Surhuisterveen
Brandweerkazerne Harlingen
Brandweerkazerne Oldebroek
Brandweerkazerne Didam
Brandweerkazerne Lemmer
Brandweerkazerne Abcoude
Brandweerkazerne Twello