VERBOUW BOERDERIJ REDUZUM

opdrachtgever particulier
realisatie in voorbereiding
programma twee woningen
oppervlakte 1010 m2 BVO

Voor de herbestemming van deze grootschalige boerderij in Reduzum hebben we niet te maken met één opdrachtgever maar zelfs twee. Twee families die gezamenlijk maar apart gaan wonen onder het dak van deze historische boerderij. Daarin wordt de boerderij letterlijk in tweeën gesneden. Een snede als programmatische splitsing, vormt tegelijkertijd de verbindende factor tussen beide woningen. Door de snede geheel in glas uit te voeren dringt het licht tot diep door in de boerderij en ontstaat er een klimatologische binnentuin. Deze groene binnentuin vergroot het idee van twee “vrijstaande woningen”, waarin beide voordeuren zich aan deze binnentuin bevinden. En waar ontmoeting en samenkomst tussen beide families plaats zal vinden.

Door het contrast tussen de historische boerderij en de twee inpandige woningen zo groot mogelijk te houden ontstaat er bij binnenkomst een compleet eigen identiteit. Zo stelt de woning zich ondergeschikt op ten opzichte van de boerderij, waarbij de bestaande gebinten zowel in de binnentuin als in de woningen beleefbaar zijn. Door de inwendige glazen gevels prikken de beide woonvolumes, waarmee de woningen zich presenteren naar de binnentuin.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Door het contrast tussen de historische boerderij en de twee inpandige woningen zo groot mogelijk te houden ontstaat er bij binnenkomst een compleet eigen identiteit. Zo stelt de woning zich ondergeschikt op ten opzichte van de boerderij, waarbij de bestaande gebinten zowel in de binnentuin als in de beleefbaar zijn. Door de inwendige glazen gevels prikken woonvolumes waarmee de beide woningen zich presenteren naar de binnentuin.
  • In deze architectenselectie hebben wij een plan gemaakt voor het Zuyderzee Lyceum in Lemmer. We hebben een plan gemaakt voor een ontmoetingsschool waarin kleinschaligheid en de individuele ontwikkeling van de leerling centraal staat. Het Zuyderzee Lyceum in Lemmer is een openbare brede scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs. Naast het Zuyderzee Lyceum krijgt ook Caleido ISK een plek in de nieuwbouw.