ROC FRIESE POORT DRACHTEN
opdrachtgever | ROC Friese Poort |
realisatie | in voorbereiding |
programma | nieuwbouw gebouw D |
oppervlak | 6600 m2 BVO |
In samenwerking met bct architecten, ingenieurs & adviseurs en The ArchiTech Company hebben we de architectenselectie voor de nieuwbouw gebouw D op de campus van de ROC Friese Poort gewonnen. De nieuw te bouwen school vormt de kroon op de campus van de ROC Friese Poort te Drachten. Gebouw D is de laatste nog te realiseren school van de campus Drachten, en heeft in lijn met de duurzame ambitie van de ROC Friese Poort de tot dusver hoogste duurzame waarde. Het beantwoord daarmee de ambitie van de school voor het aanbieden van CO2 neutraal onderwijs.
Na een reeks gerealiseerde duurzame scholen zal gebouw D biobased, circulair en CO2 neutraal worden uitgevoerd. Door voornamelijk hernieuwbare biobased materialen toe te passen wordt de vraag naar uitputbare grondstoffen beperkt, hetgeen zorgt voor een kleine ecologische footprint, en een CO2 neutraal gebouw. Ook hebben biobased materialen een dampopen en capillaire werking. Schommelingen in het binnenklimaat worden opgevangen als het gaat om temperatuur en luchtvochtigheid en worden gebalanceerd afgeven.
Door The ArchiTech Company is de gevel van het parametrisch ontworpen. Dat wil zeggen dat het gebouw vanuit een set data in de meest optimale vorm wordt gegenereerd. Onderdeel daarvan is het zoveel mogelijk benutten van natuurlijk daglicht, zonder de negatieve bijeffecten zoals opwarming. Daarmee wordt de kunstmatige vraag naar licht en warmte of koeling beperkt.
Deze biobased materialen en het parametrisch ontwerp zullen bijdragen aan een gezondere en betere leeromgeving voor de studenten van de ROC Friese Poort.
Lees meer publicaties
ROC Friese Poort
bct architecten
ArchiTech Company
architectenweb
- De nieuw te bouwen school vormt de kroon op de campus van de ROC Friese Poort te Drachten. Gebouw D is de laatste nog te realiseren school van de campus Drachten, en heeft in lijn met de duurzame ambitie van de ROC Friese Poort de tot dusver hoogste duurzame waarde. Het beantwoord daarmee de ambitie van de school voor het aanbieden van CO2 neutraal onderwijs.
- Er is besloten de architectuur van de nieuwe vleugel familiair te laten zijn aan de bestaande school, met minimale verschillen in het exterieur en geïnspireerd op de beeldtaal en materialisatie van de bestaande school. De nieuwe, langwerpige vleugel is gelijk in zijn gevelgeleding, beeldtaal en gevelopeningen openingen. De materialisering van de gevel is verwant aan de bestaande school maar in de kleur van de nieuwe gevel is een contrast gezocht. De gevels van de uitbreiding worden opgetrokken uit de meest bruine steen uit de bestaande baksteenmix, waar mee de uitbreiding een ingetogen achtergrond vormt voor de bestaande school. De kenmerkende plasticiteit in de bestaande gevels worden doorgezet in de architectuur van de nieuwe onderwijsvleugel. Verschillende richtingen en texturen in het metselwerk zijn daarvan een voorbeeld, als ook de grote glazen gevels en overkragende gebouwdelen om de entree tot de school te markeren.
- In de ietwat samengeknepen, holle vorm van de gevel kan ook het uitgestrekte lichaam van een euforisch juichende winnaar worden gezien. Deze belijning is in de modulaire gevelplaten aangebracht.
- Vergezichten op het weiland kenmerken het karakter van dit nieuwe woonhuis, opgetrokken in metselwerk. De plint vouwt zich enerzijds rondom de besloten functies en opent zich anderzijds naar het Friese landschap. Invulling van deze plint is afwisselend open en gesloten om onderscheid te maken tussen uitzicht en privacy. De bijna volledig open gevel verbindt de woonruimten met buiten en waarborgt de beleving van het open landschap.
- De woning in Joure is gebouwd in 1966, met de voor die tijd sprekende gele baksteen, witte houten kozijnen, bruine betonnen dakpannen en gemetselde schoorsteen. Door de tand des tijds is zij toe aan een renovatie en vanwege de eisen van de moderne tijd is een restyling en uitbreiding op z’n plaats.
- In het nieuwbouwplan Steenslân te Stiens hebben wij deze moderne kubuswoning ontworpen. Uitgangspunten voor de opdrachtgever is het zoeken van de grenzen binnen richtlijnen bestemmingsplan. Als doel op de kavel een zo efficiënt mogelijk volume te creëren, kostentechnisch en functioneel. Natuurlijk binnen een sterke architectonische jas
- Vanaf de eerste schetsen is duurzaamheid het belangrijkste uitgangspunt. Zo hebben we bewust de ondersteunende ruimten op de koele kant van het gebouw gepositioneerd om opwarming in de zomer van dergelijk ruimten zoveel als mogelijk te voorkomen. Daarnaast bied het dakoverstek de nodige zonwering voor de stallingruimte op warme dagen. Op de begane grond bevinden zich de stallingsruimte, de kleedruimten, het sanitair en de bergingen. Op de verdieping de ontspanningsruimte, de instructieruimte en het kantoor.
- We hebben een visie ontwikkeld waarin studenten hun skills kunnen ontwikkelen middels een leerweg in het gebouw, waarbij je alles en iedereen kan zien. Want zien doet bewegen en houd je gezond en vitaal. De rol van de bedrijven in het onderwijs van Kompaan College is cruciaal. Doordat leren zoveel mogelijk in de praktijk plaats zal vinden is van belang dat er een groot netwerk met bedrijven in de regio ontstaat. Binnen de school is veel variatie mogelijk tussen praktisch onderwijs en praktijk realistisch onderwijs. Dat is mooi, want zo leren de studenten vooral door te doen!
- De materialisatie bestaat veelal uit cradle - to - cradle materialen of ‘groene’ materialen, welke in de toekomst te hergebruiken of te recyclen zijn en daarmee volledig passen binnen de circulaire doelstelling. Door de materialen te leveren met een terugname garantie van de leverancier en deze zorgvuldig te documenteren, krijgen de materialen een identiteit.